top of page

WIJN VERBINDT

Over wijn zijn bibliotheken vol geschreven. Dat eeuwenoude drankje, bijna net zo oud als de mensheid zelf en nauw verbonden met onze culturele geschiedenis. Zelfs vandaag, nu de wetenschap de achterliggende fysische en chemische processen bij het tot stand komen van wijn steeds beter begrijpt, geeft wijn niet al zijn geheimen prijs en blijft hij ons eindeloos fascineren met zijn complexe geuren en smaken en zijn vermogen om mensen in vervoering te brengen. Wijn balanceert op de grens tussen kunst en wetenschap: om een goed eindproduct te krijgen is soms de precisie van een ingenieur nodig, maar zonder een passionele, haast artistieke gedrevenheid krijgt men "zielloze" wijnen.

 

Het mooiste aspect van wijn is ongetwijfeld dat hij de scherpe kantjes van het leven afrondt en mensen bij elkaar brengt. Van de beste flessen die we dronken herinneren we ons meestal met wie we ze deelden en waar het gesprek over ging. Het hoeven overigens niet altijd dure of ingewikkelde wijnen te zijn.  Een goed gemaakte, fruitige wijn op een zomerse barbecue met vrienden kan wonderen doen.

 

De wijnwereld, helaas soms geplaagd door snobisme, met zijn eigen tendenzen, grote verhalen, mythes en persoonlijkheden, boeit mij sinds geruime tijd mateloos. Die passie wil ik graag met u delen. Via degustaties en cursussen allerhande, en nu ook met een aantal wijnen van wijnbouwers waar ik in geloof.

 

Verwijzend naar "florilegium", het Latijnse woord voor "bloemlezing", brengt Vinilegium een "uitgelezen" selectie van wijnen, die buiten de betreden paden van het supermarktgamma vallen. 

 

 

 

 

STIJN VERLEYEN

- Studeerde Taal- en Letterkunde (Romaanse talen) aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde in 2005 een doctoraat in de Franse taalkunde.

- Beëindigde in 2014 studies sommelier aan het Eigentijds Vlaams Wijninstituut (Syntra West)

- Is tevens houder van het Advanced Certificate van het Wines and Spirits Education Trust (WSET) (via WineWise) en is momenteel bezig met de internationaal gerenommeerde WSET Diploma Course.

- Is master en gecertificeerd lesgever in de wijnen van Languedoc-Roussillon

- geeft sinds twee jaar wijnles bij Syntra Brussel, campus Tour&Taxis

 

Marchand de bonheur

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page